Zábavní park Świat Marzeń v polském Inwaldu

| aktualizováno

Představte si zábavní park, který není plný pouťových atrakcí nebo dinosaurů, ale je v něm tolik jiné zábavy, že v něm bez problémů strávíte celý den. Rodinný zábavní park Świat Marzeń (v překladu Svět přání) v polském městě Inwald je totiž přesně takový.

Świat Marzeń najdeme v komplexu zábavních parků, které si podlé své polohy říkají Inwald park. Leží na hlavní trase mezi polskými městy Bialsko Biala a Krakov. Od české i slovenské hranice je to sem hodinku cesty.

Že jste o Świat Marzeń ještě nikdy neslyšeli? Park sice funguje už nějakou tu řádku let, ale leží ve stínu mnohem větší zábavních parků, takže se stává, že se na toto pohádkové místo občas zapomíná. Což je docela škoda, protože toho v Inwaldu najdeme opravdu hodně.

V zábavním parku Świat Marzeń se totiž zabaví všechny generace. Prarodiče se v poklidu projdou a zasní v parku miniatur, s tátou se můžete vyřádit na autodromu, maminku zaujme kreativní činnost v podhradí, puberťáky budete hledat někde na laser game a ti nejmenší se rozhodně zabaví na vodním hřišti.

Najděte si ubytování v Inwaldu >>

Atrakce v zábavním parku Świat Marzeń

Název Świat Marzeń vznikl teprve nedávno a sjednotil tak dva zábavní parky v komplexu Inwald Park dohromady. Původně se jednalo o Park Miniatur a Pohádkovou Pevnost. Časem se ale obě zařízení rozlostly o další atrakce, takže došlo k jejich sloučení pod jeden název a vzniku „Země snů“ tak jak ji můžeme navštívit dnes.

Mapa 2024 anna vol2 www

Jak jsem již zmínila, zábavní park Świat Marzeń má dvě části. Ty jsou blízko sebe, ale nejsou propojené v jeden celek. Ale nebojte se, u vstupu do kteréhokoliv z nich dostanete narámek, díky kterému pak můžete volně přecházet mezi oběma místy. Park leží na mírném kopci, takže pro lepčí přehlednost bych je pojmenovala dolní a horní část.

Dolní část parku

Tu najdete hned u hlavní silnice, takže ji rozhodně neminete. Je sice obehnaná vysokým plotem, ale ruské kolo za jejími zdmi přehlédnout nejde.

Park miniatur

Svet miniatur swiat marzen

Když projdete vstupní branou od hlavního tahu mezi Bielsko Bialou a Krakovem, vaše oči uvítá Eifelova věž. Je totiž mezi místními miniaturami nejvyšší, takže je nepřehlédnutelná. Pak už se staší jen rozhlédnout, kousek pojít vedle a budete mít jedinečnou příležitost uvidět Braniborskou bránu v Berlíně, Vítězný oblouk v Paříži, Big Ben a Tower Bridge v Londýně, Akropoli v Aténách a větrné mlýny v Nizozemsku. Při procházce uličkami parku jistě poznáte barevný pravoslavný kostel v Moskvě, budovu opery v Sydney a Malou čínskou zeď. Kromě chronicky známých staveb tady ale možná poznáte i slovenský zámek Bojnice nebo vlakové nádraží v Českém Těšíně, do kterého v pravidelných intervalech vjíždí modely vláčků.

Jedna část parku miniatur je pak věnována přímo Polsku. Najdeme tady nejen známe stavby polských hradů a zámků, ale také majáky, kostely, celá náměstí nebo třeba tatranskou architekturu, kterou najdeme v okolí Zakopaného.

Luna park

Autodrom swiat marzen

Bez mechanických atrakcí by zábavní parky snad už nikde nemohli fungovat. A v zábavním parku Świat Marzeń to není jiné. Naši nejmenší milují vláčky, ti starší se zase rádi povozí na autodromu a nejstaršší výrostvi nepohrdnou adrenalinovou lodí. Nechybí tady ani horská dráha, oblíbené šálky nebo ruské kolo, ze kterého se vám naskytne výhled na velkou část celého zábavního parku. Pro děti je návštěva takového místa víc než jen hraní si na hřišti. A pro rodiče je to záminka, jak se znovu cítit jako dítě.

5D kino

Mezi atrakce zahrnuté v ceně vstupenky v zábavním parku patří 5D kino. Tuto zábavnou show prožijete na pohyblivých sedačkách s větrem ve vlasech a 3D brýlemi na očích. Kino je adrenalinové a některé menší děti se při něm mohou vylekat velkých hadů, pavouků a dalších potvor. Takže je tady návštěva s prckama na zvážení. Náš pětiletý kino zvládl a dokonce se mu líbilo. Já sama jsem strašpytel a vyvýskla jsem při něm leknutím, ale rozhodně jsem se nebála.

Pyramida a hrobka faraóna

Pyramida swiat marzen

Velká bílá pyramida je v parku rozhodně nepřehlédnutelná. Jedná se navíc o velmi zajímavou expozici. Vstupem do ní objevíte zlaté poklady starověkého Egypta doslova pod hvězdnou oblohou. Všechno tady září zlatem a nejen děti tak mají možnost prohlédnout si sarkofágy či bohaté pohřební nádoby, které znají jen z televize.

Naproti pyramida pak stojí nenápadná stavba, která představuje hrobku faraóna. Tady se ji říká Egypt Horror Show a pokud nejste zastánci strašidelných domů, dovnitř raději nevstupujte. Jak už název atrakce napovídá, tady na tomto místě se budete bát a to hodně. Hřestící mumie hned u vstupu je jen slabou nápovědou, co vás uvnitř čeká.

Zelené bludiště

Labyrint swiat marzen

Jak je na tom vaše orientace? Chcete to zjistit? Vzrhněte se do stínu hustých zelených tůjí v zeleném bludišti. Místo pokrývá plochu 2000 m2, zeleň má výšku kolem 2 metrů a není jednoduché se z něj vymotat. Ale nemusíte se bát, že už se odtud nikdy nevymotáte. Nad bludištěm je totiž vyhlídková plošina, která vám nejen poslouží jako orientační bod, ale zvolený parťák vám nahoře může pomoct se rychleji dostat z labyrintu ven.

Dětské hřiště

Dává vaš dítko přednost prolézání, skluzavkám, houpačkám, kolotoči či pískovišti? Překvapivě v zábavním parku najdete i obyčejné dětské hřiště. A to je navíc chytře umístění poblíž stánku s občerstvením, takže dovolí i rodičům si na chvilku oddychnout od neustálého pobýhání za svými nadšenými ratolestmi a sednout si.

Najděte si ubytování v Inwaldu >>

Horní část parku – Pohádková pevnost

Druhá půlka zábavního parku Świat Marzeń se rozkládá asi 100 metrů nad tou první. Jejím poznávacím znakem je středověký hrad na vrcholku kopce a celému areálu se říká Pohádková pevnost (Baśniowa Warownia). Obě části zábavního parku (dolní a horní) jsou pak spojeny stezkou a leží mezi nimi parkoviště.

Středověký hrad

Stredoveky hrad swiat marzen

Tento umělý hrad je „středověkou“ stavbou se vším, co k ní patří. Nahlédnete tady do ložnice hradní dámy, navštívíte rytířský sál nebo popustíte uzdu své fantazii ve středověké mučírně. Zároveň si uděláte procházku po hradbách a jeho věžích, které poskytují nádherný výhled do okolí.

Pokud dostanete chuť si zkusit také trošku na hradě zaválčit, zajděte do jeho sklepení, kde najdete překvapivou moderní zábavu ve formě Laser Game. Hry se mohou účastnit děti starší 7 let s doprovodem nebo pak od 12 let samostatně.

Na hradě najdete navíc stylově zařízenou restauraci, kde si můžete na chvíli odpočinout a nabrat síly před dalším objevováním zábavního parku Świat Marzeń.

Středověká osada

Stredoveka osada swiat marzen

Co by to bylo za hrad bez podhradí? Středověká osada leží na úpatí umělého hradu a jedná se o takový miniskanzen. Typické skromné dřevěné domečky, ale nejsou jen ukázkou dobového stylu. Každý z domků ukrývá své jedinečné tajemství. Obyvatelé těchto obydlí jsou živí lidé, stylově oblečení a představují profese typické pro středověk. Setkáte se tady třeba s provazníkem kroutící šňůry, kovářem, tkadlecem či hrnčířem. Na každém z míst máte navíc možnost si tu konkrétní profesi na vlastní kůži i vyzkoušet.

Dračí sluj

Draci sluj swiat marzen

V podhradí v těsné blízkosti středověké osady najdete taky dračí sluj a v ní spícího několikametrového draka. Ten by asi nebyl ničím moc zajímavý, kdyby neuměl mluvit, zpívat, prskat a dokonce chrlit oheň. Bohužel je ale také velký spáč a aby něco předvedl, musí k němu přijít kouzelnice Ariana a vzbudit ho. Ta sem dochází několikrát za den a díky ní drak na chvíli ožije.

Dračí země

Draci zeme swiat marzen

Dračí země zabírá dobrou polovinu této části zábavního parku Świat Marzeń. A co můžete v takové dračí zemi najít? No jasně že strašidelné pohádkové ještěry všech možných typů. Jsou různě velcí, pohybují se, vydávají zvuky a některým jde z tlamy i dým. A pokud se budete dobře dívat, najdete i malého čerstvě se líhnoucího dráčka, který volá svou maminku. Všechny draky tady chová kouzelnice Ariana. Každý z nich má své jméno i něco, čím se liší od ostatních.

Ale draci nejsou jedinou zábavou, kterou najdeme v Dračí zemi. Je tady vodní hřiště, dračí prolézačka, pole s barevnými dračími vejci, dlouhá lanová stezka statečných, rybník s vory, na kterých se můžete plavit, i relaxační zóna s houpacími sítěmi pro unavené děti i rodiče.

Krytá herna

Detska herna swiat marzen

Kdyby se při vaší návštěvě zábavního parku Świat Marzeń objevil na nebi nějaký ten mráček, zamiřte do kryté herny. Jedná se o velkou halu s opičí stezkou a množství velkých měkkých kostek, kde děti mohou v bezpečí před nepříznivým počasím popustit uzdu své fantazii.

Najděte si ubytování v Inwaldu >>

Animace

V období prázdnin, v červenci a srpnu, je zábavní program pro děti doplněn o animace: Dračí show „Probouzení draka“, Animace čarodějnice Ariany, Školu rytířů a čarodějnic – vše za účasti animátorů. Celý zábavní program probíhá na různých místech v horní části parku, vždy v učitých časech. Rozvrh, kdy se kde nějaká akce koná najdete hned na několik místech v zábavním parku.

Zábavou vás tady provází pohádkové postavy: kouzelnice Ariana a rytíř Paszko a doprovází je roztomilý plyšový maskot parku dráček Safír. Ten se prochází i mimo plánované animace po celé ploše parku a rád se tady s dětmi fotí.

Terénová hra pro děti

Pokud vám všechno výše zmíněné je ještě pořád málo, zkuste si zahrát s dětmi terénovou hru. U vstupu dostane každé dítě (podle svého pohlaví) hrací kartičku, kterou když vyplní a odevzdá v obchodků se suvenýri, získá malou odměnu. Na hrací kartičce má dítko za úkol odpovědět na 6 otázek a posbírat 4 razítka. Celá zábava je udělána tak, že při ní musíte projít celým zábavním parkem, abyste mohli odpovědět správně.

Bohužel jsou ale tyto hrací kartičky dostupné zatím pouze v polštině. Ale kdo rád cestuje, tak už určitě objevil kouzlo Google překladače, který vám pomůže celou hrou projít. A pokud ne, můžete si oněm víc přečíst v tomto článku: Užitečné aplikace, které při cestování oceníte >>

Se dvěma položkami (jedna na holčičí a jedna na klučičí kartičce) ale bez znalosti polštiny budete mít určitě problém, proto vám je prozradím „Vládkyně vod“ a „Pavouci“.

Ceny a jak ušetřit

Základní cena za návštěvu zábavního parku Świat Marzeń začíná na 80zl (cca 480Kč – 8/2024) za dospělého a 70zl (420Kč – 8/2024) za dítě od výšky 91 cm do 16 let. Vstupné je jednorázové a po jeho zaplacení v parku už nikde za nic neplatíte. Autodrom, vláček, 5Dkino, animace, jízda na vorech nebo laser game – všechno už je zahrnuto v ceně vstupného.

Tipy jak ušetřit na vstupném do zábavního parku Świat Marzeń:

  1. Kupujte vstupenky předem online, získáte slevu 5%
  2. Děti do 90cm výšky mají vstupné zdarma
  3. Děti do 16 let mají v den narozenin také vstup zdarma
  4. Sledujte na sociálních sítích profil zábavního parku Świat Marzeń, čas od času totiž vypisují různé slevové akce.
  5. Kupte si vstupenky na jaře ještě před tím než park otevře své brány na novou sezónu. First minute sleva na vstupenky bývá v desítkách procent a vstupenky nejsou vázány na konkrétní termín, můžete je pak využít kdykoliv.

Další naše tipy, rady, postřehy

  • Parkišť kolem zábavního parku je několik, stejně jako vstupních bran do jeho nitra. Všechny parkoviště se platí na pokladě u vstupu do parku a sazba je 15zl (90Kč – 8/2024) na celý den.
  • U vstupu dostanete na ruku identifikační náramky, díky kterým budete moci procházet nejen mezi různými částmi parku, ale budete si moci třeba odskočit pro zapomenuté věci do auta.
  • U vstupu získáte také mapku s atrakcemi, která vám pomůže nebloudit. 
  • Toalety tady najdete vždy někde poblíže budov, není problém nějakou najít.
  • Jídlo a pití si sebou můžete do parku vzít kolik chcete, ale není to nutné. Najdete tady hned několik stánků s jídlem, kde si můžete dát jak něco smaženého, tak třeba tortilu, burger, pizzu nebo polévku a klasické jídlo uvnitř barevného zámku a středověkého hradu.
  • V parku nechybí ani obchůdek se suvenýry nebo „sladký“ stánek se zmrzlinou, ledovou tříští a gofry.
  • Kuřáci budou potěšeni, najdou se tady místa i pro ně. Stojí vždy bokem, mimo dosah dětí, je třeba si je najít.
  • Pejskaře naopak nepotěším, domácí mazlíčci jsou tady zakázaní.

Ale největší radou od nás je – přijďte na otevíračku, zůstaňte klidně až do zavíračky a pořádně si to užijte! Z parku budete mít zážitky na celý život.

Najděte si ubytování v Inwaldu >>

Kde Świat Marzeń najít?

Inwald Park – Świat Marzeń

Wadowicka 169 
34-120 Inwałd
Polsko
https://parkswiatmarzen.pl
Instagram parku

Napsat komentář